Keerklepcontrole

Schoon én veilig drinkwater voor uw bedrijf

Keerklepcontrole

Het uitvoeren van een keerklepcontrole is een verplichting voor eigenaren van waterinstallaties, welke staat omschreven in Waterwerkblad 1.4G. Hierin staat dat alle controleerbare keerkleppen jaarlijks gecontroleerd moeten worden.

Voor onze opdrachtgevers verzorgen wij de jaarlijkse keerklepcontrole op locatie. Voor de uitvoering van de keerklepcontrole is het van groot belang dat er een actueel overzicht van alle keerkleppen op locatie welke jaarlijks gecontroleerd moeten worden. Hiermee kunnen onze technisch medewerkers op locatie de keerklepcontrole uitvoeren. Tijdens de keerklepcontrole wordt gebruik gemaakt van hoogwaardige apparatuur waarmee een kwalitatief goede keerklepcontrole uitgevoerd kan worden.

Na uitvoering van de keerklepcontrole wordt er een heldere rapportage opgesteld waarin staat vermeld welke keerkleppen er wel of niet door de jaarlijkse keerklepcontrole zijn gekomen. Indien een keerklep na controle wordt afgekeurd, dient deze bijvoorbeeld te worden vervangen.

De jaarlijkse keerklepcontrole voeren wij reeds uit voor verschillende mooie opdrachtgevers.

Wat is een keerklep?

Een keerklep, ook wel terugstroombeveiliging genoemd, zorgt ervoor dat het water na het passeren van de keerklep niet meer terug kan stromen. Keerkleppen zijn beveiligingstoestellen die onder andere in iedere collectieve waterinstallatie voorkomen. Keerkleppen zijn er in diverse maten en beveiligingsklasse, dit is bijvoorbeeld afhankelijk van de vloeistofklasse. Onze adviseur vertelt u hier graag meer over!

De juiste werking van de keerklep kan teniet worden gedaan door slijtage en vervuiling. De kwaliteit en werking van keerkleppen kunnen naarmate langere gebruik achteruit gaan. Hierdoor kunnen er problemen met in de waterinstallatie ontstaan. Enkele voorbeelden hiervan zijn: kalkaanslag, lekkage en een Legionella normoverschrijding.

Het uitvoeren van de keerklepcontrole is een onderdeel van het Legionella beheersplan. Maar ook op locaties waar het hebben van een Legionella beheersplan niet vereist is, de zogenoemde ‘Isso 55.2 of Zorgplicht locaties’ is het jaarlijks uitvoeren van de keerklepcontrole een verplichting.

Afgekeurde keerkleppen, wat nu?

Zodra uit de jaarlijkse keerklepcontrole blijkt dat een keerklep niet voldoende meer werkt dan moet deze uiterlijk binnen twee maanden zijn vervangen, na de meest recente controle. Wanneer hier niet tijdig actie op wordt ondernomen ontstaat er mogelijk risico voor gebruikers van de waterinstallatie.

Ook indien er andere technische aspecten zijn welke worden geconstateerd tijdens de keerklepcontrole, dient dit door de eigenaar van de waterinstallatie te worden verholpen. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan het plaatsen van het juiste type keerklep, de keerklep verplaatsen binnen de juiste afstand of het plaatsen van afsluiters om de keerklepcontrole juist mogelijk te maken.

Onze technisch specialisten staan voor onze opdrachtgevers klaar om na de uitvoering van de keerklepcontrole hen bij te staan met advies indien dit vanuit de keerklepcontrole nodig is.

Hoe krijg ik meer informatie?

Heeft u recent een keerklepcontrole laten uitvoeren waarbij defecte keerkleppen zijn geconstateerd of waar er vereiste technische aanpassingen moeten worden uitgevoerd? Vraag via onderstaande button een offerte aan en wij nemen spoedig contact met u op!

Gerelateerde diensten

Keerklepcontrole

Reinigen drinkwaterinstallaties

Reiniging en desinfectie luchtbehandelingkast

Technische aanpassingen