Nieuws

Wij halen eruit wat erin zit!

Het reinigen van lucht- en waterinstallaties is een vak apart.

Purus is een expert op dit gebied en richt zich juist op deze specifieke reinigingswerkzaamheden.

Een lucht- of watersysteem kan een koeltoren zijn, maar ook een luchtbehandelingkast, een boiler of een drinkwaterinstallatie. Nadat de verontreiniging is vastgesteld en Purus ingeschakeld wordt, is het zaak de verontreiniging zo snel mogelijk, maar wel definitief, uit het betreffende systeem te verwijderen.

Purus onderscheidt zich door een uiterst zorgvuldige werkwijze en vakkennis. Na de grondige reiniging, wordt het systeem volledig gedesinfecteerd. Daardoor wordt de kans dat de verontreiniging terugkeert, tot een minimum beperkt. Onze diensten kunnen zowel correctief, na constatering vervuiling of overschrijding door micro-organismen, als preventief uitgevoerd worden.

Partner

Purus is een ideale partner voor heel veel ondernemingen en instellingen. Denk aan adviesbureau’s, loodgieters en installatiebedrijven. Maar ook gemeenten, woningbouwverenigingen, zieken- en verpleeghuizen kunnen gebruik maken van de expertise van Purus. Om zeker te zijn van een frisse, schone werk- en leefomgeving en gezond drinkwater.

 

Alle werkzaamheden worden uitgevoerd conform ons VCA* systeem, en gebruikmakend van Kiwa-Ata gecertificeerde producten.

 

Oktober 2018

Nieuwe vacature!

Vanaf vandaag zijn wij op zoek naar een nieuwe medewerker voor onze technische buitendienst.

Tevan

September 2017

Purus voegt ruimte desinfectie toe aan het dienstenpakket!

Met trots mogen wij een nieuw product aan ons assortiment toevoegen. Dit product maakt een nieuwe manier van desinfecteren mogelijk! Besmettingsproblemen zijn verleden tijd, oppervlakken kunnen grondig gedesinfecteerd worden in een korte tijd.

Wat is het?

Vloeistoffen worden met dit apparaat omgezet in droge damp. Op deze manier kunnen ruimtes en oppervlakken heel makkelijk gedesinfecteerd worden. Als dit regelmatig gedaan wordt is er minder kans op virussen en ziekteverwekkers in de ruimte. Met dit apparaat is het mogelijk om de gehele ruimte in ongeveer een uur tijd volledig te desinfecteren, hoe lang het precies duurt is afhankelijk van de hoeveelheid kubieke meters dat gedesinfecteerd dient te worden.

Hoe werkt het?

Het apparaat dient in de ruimte geplaatst te worden en het aantal vierkante meter van de ruimte wordt ingesteld. Als u bijvoorbeeld een ruimte van 100 kubieke meter zal de behandeling in totaal circa 45 min in beslag nemen. Al met al een slimme oplossing om snel en efficiënt een ruimte te desinfecteren. Het apparaat zet de ctgb goedgekeurde vloeistoffen om in damp. Hierdoor ontstaan zuurstofradicalen welke als droge mist in een ruimte geblazen worden. Elke vierkante meter van de ruimte wordt zonder enige vochtigheid perfect gedesinfecteerd en gedesinfecteerd. Na een inwerktijd ,welke door onze medewerkers wordt bepaald afhankelijk van de afmetingen van de ruimte, kan de ruimte na vrijgeven gelijk weer gebruikt worden.

Waar werkt het tegen?

Dit apparaat werkt tegen verschillende virussen:

 • Rotavirus
 • Ebola
 • Astrovirus
 • Norovirus

Verder helpt het tegen verschillende bacteriën. Dit zijn onder andere:

 • Salmonella
 • Shigella
 • Campylobacter
 • E. coli
 • Bacillus cereus
 • Staphylococcus aureus
 • Clostridium perfringens
 • Pseudomonas aeruginosa
 • Entero’s
 • Aspergillus Niger
 • MRSA Staphylococcus aureus
 • Colstidium Difficile
 • Mycobacterium smegmatis
 • Bascilus subtilis var. Niger spores

Juli 2017

Legionella eist steeds vaker slachtoffers: drie mensen overleden in Brabant

Er is gebleken dat legionella steeds meer dodelijke slachtoffers in Nederland maakt de laatste tijd. Het aantal mensen dat de laatste jaren legionella opgelopen heeft is dan ook enorm gestegen. In 2014 waren dit er 214, in 2015 waren dit er 273 en in 2016 waren dit er maar liefst 324.
De besmettingen in het buitenland van Nederlanders is niet gestegen, dit waren er in 2016 454, waarvan twintig mensen het niet overleefd hebben. De klimaatverandering kan de verklaring zijn voor de forse stijging. De besmettingen en het weer hebben een verband volgens RIVM-epidemioloog Petra Brandsema. Het is niet alleen zo dat legionella vaker voorkomt wanneer het warm weer is, maar de bacterie komt ook vaker voor wanneer het regenachtig weer is.

Drie dodelijke slachtoffers

Dit jaar zijn er al drie mensen aan legionella overleden in Brabant. Een 75-jarige man is waarschijnlijk besmet geraakt toen hij zijn coniferen aan het sproeien was. Het kan zijn dat de bacterie in zijn tuinslang zat toen hij aan het sproeien was. Het tweede dodelijke slachtoffer was een 57-jarige lerares. Bij haar was het niet duidelijk hoe zij besmet was.

December 2015

BRL k-14032

Met trots hebben wij dit certificaat behaald!

Tevan

Tevan

Juli 2015

Rabobank Leiden-Katwijk heeft voor haar medewerkers een douchefaciliteit ingericht. Met name medewerkers die per (sport)fiets naar het werk komen maken gebruik van deze douche. Rabobank Leiden-Katwijk, als niet-prioritaire instelling, is niet verplicht om een risicoanalyse uit te voeren maar heeft wel zorgplicht voor de kwaliteit van het leidingwater. Eens per jaar laat Dhr. Kees Jonker van Rabobank Leiden-Katwijk daarom door adviesbureau Saferspaces uit Rotterdam een watermonster nemen.

Besmetting

In juni 2013 werd een legionellabesmetting geconstateerd. Daarop heeft reinigingsbedrijf Purus uit Ouderkerk aan den IJssel een algehele reiniging van het leidingwatersysteem uitgevoerd. De twee daaropvolgende watermonsters gaven geen besmetting meer aan, maar bij de volgende bemonstering in juni 2014 was de legionellabesmetting teruggekeerd. Dhr. Jonker heeft hiervan de verplichte melding gemaakt bij het IL&T, de Inspectie Leefomgeving en Transport van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Rabobank Leiden-Katwijk heeft in deze periode extra maatregelen getroffen o.a. het veilig stellen van de diversen tappunten waarmee het nooit bedreiging heeft betekend voor de gezondheid van de medewerkers. In eerste instantie is daarna getracht het terugkerende probleem, waarvan vermoed werd dat het een keerklepprobleem was, door een loodgietersbedrijf op te laten lossen. De bemonstering van oktober dat jaar gaf echter geen verbetering weer en omdat het probleem hardnekkig is wordt gekeken naar alternatieve technieken zoals een ultrafiltratiesysteem.

HG Ulfima

HG Ulfima was bij Dhr. Martijn van Amelsfort van Saferspaces in beeld gekomen tijdens de Aqua Nederland 2014. “Saferspaces wil als onafhankelijke partij graag met A-merken werken en het vertrouwen hebben dat als er zich een probleem voordoet, het adequaat wordt opgepakt en opgelost. Dat goede gevoel en het vertrouwen in een prettige samenwerking hadden wij direct bij HG Ulfima. In een verkooptraject is alles leuk en is iedereen aardig maar bij HG Ulfima hadden we al snel het idee dat zij een project van A tot Z onder hun hoede nemen. Door een goede projectbegeleiding vanuit de leverancier kunnen eventuele problemen vaak vooraf getackeld worden”.

Op basis van de technische mogelijkheden, het compacte formaat en de capaciteit, sluit het HG Ulfima poortwachtersysteem, waardoor er geen legionellabesmetting het leidingwatersysteem binnen kan komen, exact aan bij de vraag van de adviseur en de opdrachtgever. Daarnaast is de complete installatie extra beveiligd door een continue online verbinding met HG Ulfima.

Op 14 februari 2015 heeft Purus allereerst het leidingwatersysteem opnieuw gereinigd en gedesinfecteerd waarna HG Ulfima haar speciaal voor dit doeleinde zeer compacte filtersysteem heeft geïnstalleerd. In het gebouw was geen plaats om een groot filtratiesysteem te plaatsen en het moest passen in een ruimte achter de meterkast. Het watermonster dat direct na de installatie is genomen was legionellavrij. Ook de watermonsters die op 16 en 24 april – vóór en na het filteren –zijn genomen waren volledig legionellavrij.

Samenwerking

Dhr. Jonker kijkt terug op een goedlopend traject. Hij is volledig tevreden en heeft naar eigen zeggen geen omkijken naar het systeem. “Er was een prima samenwerking tussen alle vier betrokken partijen: Rabobank Leiden-Katwijk, Saferspaces, Purus en HG Ulfima. Er waren zeer korte communicatielijnen en op alle zich voordoende, onverwachte problemen is door alle partijen snel en goed gereageerd. Er is nu geen legionellabesmetting meer aangetroffen maar ik laat voor de zekerheid door Saferspaces over een half jaar en dan weer een half jaar later een meting doen. Vanaf dan, volgens voorschrift weer jaarlijks”.

Hetzelfde wordt door Dhr. Martijn van Amelsfort van Saferspaces aangehaald. “Ons gaat het erom dat het leidingwatersysteem uiteindelijk absoluut legionella vrij is en blijft. Tijdens dit soort complexe trajecten en installaties, waarbij diverse disciplines op elkaar moeten aansluiten, heb je altijd wel een paar hick-ups. Die moet je gezamenlijk oppakken en oplossen. Dat is in dit geval door alle partijen gebeurd, met als gevolg dat het systeem nu schoon is”.

Augustus 2014

 

Stichting Veteranenziekte neemt voortouw in Legionellapreventie!!

Juli 2014

ISO 9001

Op 17 juli 2014 heeft SPEN CERTIFICATIE BV verklaart dat het kwaliteitsmanagementsysteem van PURUS B.V. voldoet aan de gestelde eisen van de norm NEN-EN ISO 9001:2008 voor het toepassingsgebied Het reinigen en desinfecteren van drink- en proceswater installaties.Klik hier voor het certificaat.

 

November 2013

Europese ontwikkelingen

De Europese Drinkwaterrichtlijn verplicht de lidstaten om een systeem te hebben waarmee voorkomen wordt dat materialen en chemicaliën de kwaliteit van het drinkwater aantasten. Het ATA-systeem is daar een goed voorbeeld van.

 

KraanMede op initiatief van het Ministerie van IenM is een samenwerkingsverband opgericht tussen Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland. In deze groep wordt gewerkt aan een wederzijdse erkenning van de nationale beoordelingssystemen met als uiteindelijk doel om tot één geharmoniseerd systeem te komen, voor materialen die in contact komen met drinkwater.

 

Het Kiwa-ATA komt grotendeels overeen met het systeem dat nu ontwikkeld wordt. Dit houdt in dat de invoering van het geharmoniseerde systeem niet of nauwelijks zal leiden tot aanvullende beoordeling voor producten met een Kiwa-ATA en zullen Kiwa-ATA gecertificeerde producten zonder meer toegelaten worden in de deelnemende EU landen. Daarnaast is een aantal EU-lidstaten bezig met het invoeren van een systeem dat gebaseerd is op de Nederlandse aanpak. Bij inwerkingtreding van deze systemen zal het Kiwa-ATA officieel erkend worden. Reeds Kiwa-ATA gecertificeerde producten worden dan direct toegelaten.

(bron: http://diensten.kiwa.nl/nutssector/attest-toxicologische-aspecten)